Bokhylla

Bokhylla
Bra med dörrar!

onsdag 13 juni 2018

Av Gudarna Märkta. Av Snezana Lindskog


I denna bok får vi följa några människors öde i en tid före kristendomens införande i Sverige. Efterhand uppdagas en alkoholist, tjuv och mördare, en kvinnan som om och om igen förlorar sina foster, en slavinna som blir brutalt våldtagen och en ung flicka som drömmer om en ung man.

Läsaren rycks med från första sidan. Det börjar som i en mardröm. Scener fladdrar fram och byts ut i en surrealistisk virvel där läsaren ganska snart tvingas släppa taget om verkligheten och låta sig dras med i en malström av obegripliga och motbjudande händelser. 

Den drömmande overkligheten förstärks av det ålderdomliga och egenartade språket, som till exempel ”en kärlek skapar ljuvliga suckar” eller ”utsirade marmorstenar ger resonans av kungligt djup”. Drömmar återkommer, men också skildringar av en uråldrig verklighet där gudar blidkas genom blot och bytesekonomin illusteras genom marknader där till exempel hantverksalster byts mot en häst eller en slav.

Drömmar och verklighet vävs ihop till en egensinnig och ovanlig historia, där asagudarna spelar ett spel med människor som pjäser - en uråldrig föreställning om människans öde som ligger i någon annans hand. Känslan av människornas hjälplöshet inför sitt öde gör att jag knappast törs vända sidorna. Vad ska hända nu? Hur spelar gudarna sitt spel, egentligen? 

Författarinnan visar en ovanlig känsla för såväl seder som vardagsliv i en tid när asagudar dyrkas,, samtidigt som skildringarna får en särskild dimension av hennes poetiska språk.

När jag lade boken från mig levde människorna kvar i mina tankar. Hur värjer man sig mot gudars spel? Att blota måste ändå vara ganska naturligt i försöken att blidka gudarna?

Detta är en bok som tål att läsas flera gånger. Både språk och händelser ger stort utbyte vid  omläsning och eftertanke. 

Jag ger boken 4 poäng av 5.

Inga kommentarer: