Bokhylla

Bokhylla
Bra med dörrar!

tisdag 28 juli 2015

Recension av "Den ovälkomna gåvan", skriven av Ronnie Lundin

Den fristående uppföljaren till ”Moln över morgonrodnad” tar vid där den gamla slutar. Vi får fortsätta att följa Aurora i sitt nya äktenskap med officeraren Claes.
En varghund blir barnens bästa vän, inte minst den lilla Marias, som har fått en ovanlig förmåga att läka och hela, förutom att hon verkar förstå djuren.
I skuggan av ofärdstider där Sverige förlorar Finland 1809 och krigen med Napoleon lever myterna och skuggorna i skogarna i människornas sinnen. Marias gåva att läka gör att sjuka människor söker sig till henne medan prästen och andra lärda förfasar sig över Djävulens påverkan på ett litet barn.
En trädocka med en alruna som halsband får Maria av en läkekunnig finsk kvinna. Alrunan förskräcker Aurora som får veta att det är en farlig talisman.
”Den ovälkomna gåvan” är en annan sorts bok än ”Moln över morgonrodnad”, även om det handlar om samma människor. Här har Maria en huvudroll där vi gradvis dras in i en mytisk och mystisk värld där verklighet och fantasi flyter samman.
Om det främst är en historisk roman eller en fantasybok får andra avgöra. De båda genrerna flätas i alla fall samman till en spännande roman som borde passa många.

Inga kommentarer: