Bokhylla

Bokhylla
Bra med dörrar!

tisdag 28 juli 2015

Recension av Moln över morgonrodnad. Skriven av Ronnie Lundin.

Moln över morgonrodnad Yvonne Waern. Recito förlag 2014
Den unga hustrun Aurora blev bortgift med den lågadlige Anders Gustaf som visade sig vara en slarver och suput. När han avlider genom ”sår i halsen” får hon ta hela ansvaret för barn och gård. Svårt och ovant, men hon växer sakta in i uppgiften.

En ny förälskelse blir hennes väg in i ett nytt liv, medan hennes kusk Kalles liv trasslar till det för sin del.

”Moln över morgonrodnad” är en fristående uppföljare till Yvonne Waerns tidigare romaner om bygden runt säteriet Fräckestad. Vi får en inblick i hur livet i början på 1800-talet kunde vara hos dåtidens motsvarighet till vår medelklass och bygger på verkliga händelser. Waern har gjort grundliga forskningar kring livet under den här tiden och boken är både underhållande och lärande. Inte minst får vi följa de hårda prövningar som bokens huvudperson Aurora får utstå, trots att hon tillhör de mer privilegierade människorna med tjänstefolk och ägor.

Språket är bitvis mycket vackert och målande, som de första meningarna ”De mörka soldaterna bakom huset drog sig sakta tillbaka allteftersom solen steg upp. Snart kröp de ihop under träden.”
Ibland känns det som om författaren skriver en biografi, och delvis är det en sådan också. Men det är en roman och ska läsas som en sådan.

Det blev en läsvärd stund och inte minst fick jag lära mig lite mer om bland annat den idag osannolika kyrktagningen, att kvinnor var ”orena” efter en förlossning och inte ens fick vara med på sina barns dop.


För den som gillar historiska romaner är det här en bra bok.

Inga kommentarer: